Novi model ulaganja u poljoprivredu, kako do novca Svetske banke

Bez autora
Mar 07 2024

Koordinator Projekta Konkurentna poljoprivreda Milan Stevanović kaže da Ministarstvo sa Svetskom bankom daje do 200.000 evra bespovratnih sredstava po zahtevu, odnosno po biznis planu. Model "50-40-10" se, ističe, pokazao izuzetno dobrim za male poljoprivrednike.

Kako da poljoprivrednici postanu pravi preduzetnici i kako doći do novca Svetske banke?  Ministarstvo poljoprivrede, u saradnji sa Svetskom bankom, realizuje novi model finansiranja.  Treći javni poziv malim i srednjim preduzećima, koja se bave otkupom, preradom i plasmanom poljoprivrednih proizvoda, raspisan je 27. novembra. Za koliko novca se može konkurisati, šta znači model "50-40-10"?

Koordinator Projekta Konkurentna poljoprivreda Milan Stevanović rekao je u Dnevniku RTS-a da je poziv raspisan za agregatore, otkupljivače, prerađivače, izvoznike i za sve sektore, meso, mleko, voće, povrće, ratarske kulture, ali i u oblasti pčelarstva.

"Ministarstvo poljoprivrede sa Svetskom bankom daje do 200.000 evra po zahtevu, odnosno po biznis planu, bespovratnih sredstava za investicije po biznis planu do 400.000 evra", navodi Stevanović.

Model "50-40-10" se, ističe, pokazao izuzetno dobrim za male poljoprivrednike.

"Pedeset odsto bespovratnih sredstava Ministarstva i Svetske banke, četrdeset odsto poljoprivrednih kredita sa jednom od 11 banaka sa kojima sarađujemo i samo deset odsto učešća naših poljoprivrednika dovoljno je da bi ostvarili investicije u razvoju njihovih biznis planova. Na taj način oni nemaju pretfinansiranje, već onda kada potpišu ugovor, tada kreću investicije njihovih biznis planova i dobiju tačno ono za šta su aplicirali“, objašnjava Stevanović.

Navodi da je konkurs otvoren do 15. marta i da je podnošenje prijava u skladu sa naporima ministarstva da digitalizuje sve procese preko onlajn aplikacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik